Als Moslim naar de psycholoog

als moslim naar de psycholoog

Als moslim naar de psycholoog, je bent toch niet gek?!”

Een psycholoog is toch voor als je labiel of gestoord bent?”

Heb je wel eens gehoord van je moeder, je vriendin of je zus: “Als moslim ga je toch niet naar een psycholoog”? Bracht dat jou aan het twijfelen of je inderdaad gek bent als je naar een psycholoog gaat? Ik hoor dit helaas nog veel te vaak. Heb jij ergens ook het gevoel te falen of dom te zijn als je om professionele hulp zou vragen? Omdat je het van jezelf alleen moeten kunnen. Alsof het een teken van zwakte is om hulp te vragen. Alsof je je ervoor zou moeten schamen.

Hulp vragen is een teken van inzicht en moed

Hoezo zou het zwak zijn om in te zien dat je hulp nodig hebt? Het is juist een teken van inzicht! En ook nog eens een teken van moed. Want ja, er is echt wel moed voor nodig om in eerste instantie te erkennen aan jezelf dat je hulp nodig hebt. En het overwinnen van schaamte is niet makkelijk. Ik heb dan ook altijd enorm veel respect en ontzag voor al mijn cliënten. Omdat zij de moed hebben gehad om hulp te vragen en hun eigen stilte te doorbreken. Ik krijg steeds vaker vrouwen die aankloppen voor hulp met wie het eigenlijk best ok gaat.  Die het misverstand dat een psycholoog voor gekken zou zijn, allang voorbij zijn. Omdat ze willen werken aan zichzelf masha Allah. Zodat ze straks meer zelf inzicht hebben als ze een huwelijk in stappen. Of die tijdelijk misschien niet zo lekker in hun vel zitten. Of die zichzelf willen verbeteren om een betere moeder voor hun kinderen te zijn. En ja, soms komen we langs jeugd trauma’s of heftige ervaringen. Maar wie heeft die niet? Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die geen enkele heftige ervaring in zijn leven heeft gehad.

 

Als Moslim naar de psycholoog? Je hebt Allah toch?

Maar wacht eens even, ik ben toch Moslim. Dan heb ik toch Allah waar ik met al mij problemen terecht zou moeten kunnen? En als ik er dan toch voor kies om als Moslim naar de psycholoog te gaan, ben ik dan hypocriet? Passeer ik Allah? Heb ik dan geen tawakkul? Wordt Allah dan boos op mij? Heb ik dan een zwakke imaan?
In de loop der jaren heb ik heel wat van dergelijke bedenkingen gehoord. En dat maakt me erg verdrietig. Het raakt me diep als ik deze twijfels hoor. Want ze zijn stuk voor stuk niet waar. Het zijn waswas van onze nafs of van shaytan, om ons weg te houden van het goede.

Hulp vragen als Tazkiyat an Nafs

Als Moslim naar de psycholoog gaan betekent niet alleen dat je inzicht hebt en dapper bent. Het betekent ook dat je bezig bent met Tazkiyat an-nafs. Tazkiyat betekent zuiveren. An-Nafs is ons ‘zelf’, ons hart. Je zuivert je hart op het moment dat je je trots opzij zet en hulp toelaat.
We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die te trots en koppig is om psychologische hulp te vragen, terwijl je weet dat het hem/haar enorm zou kunnen helpen. Het vergt soms echt inspanning, wilskracht en nederigheid om hulp te vragen. Daarom loop je misschien al een jaar of langer met het idee om eens te bellen, of om je bij een psycholoog aan te melden. Maar heb je het nog steeds niet gedaan. Want stel je voor dat je man erachter komt, of je ouders, of je collega’s. Dan zou je je kapot schamen. Want zij zien het als een teken van domheid, van zwakte, van een lage imaan.

De vraag is echter: zie jìj hulp vragen aan een professional ook als een gebrek aan tawakkul?

Voelt het voor jou ook als een gebrek aan vertrouwen op Allah om als Moslim naar de psycholoog te gaan? De Islamitische geleerde sheich Ibn Baz legde uit dat tawakkul betekent dat je enerzijds op Allah vertrouwt en gelooft dat Hij Degene is die zorgt dat maatregelen effectief zijn. En dat dit zal verlopen zoals Hij heeft bepaald voor jou. Maar dat het anderzijds ook betekent dat je passende maatregelen neemt. Dat je ergens moeite voor doet.

Asbab doen als teken van Imaan

Maryam (as) voelde zich tijdens haar bevalling zo angstig en ongerust dat ze wenste dat ze dood was en dat ze nooit had bestaan. Zij voorzag immers dat de mensen nooit zouden geloven dat ze nog maagd was als ze bij hen zou komen met een baby. Maar toen ze de opdracht kreeg om de dadelpalm te schudden, zodat ze kon eten en drinken en zich daarmee tevreden kon stellen, deed ze dat (Surah Maryam 19:23). Ze bleef niet in haar angst en zorgen hangen, maar nam passende maatregelen (asbab) en stelde tegelijkertijd haar vertrouwen in Allah. Zo sterkte ze weer aan, fysiek en mentaal.

Blijf jij nog langer rondlopen met verlammende angst en zorgen?

Ik hoop dat mijn verhaal je heeft aangemoedigd, heeft geïnspireerd. En dat je weet dat het juist een teken van wijsheid kan zijn om als Moslim naar de psycholoog te gaan.  Dat het een teken van inzicht, dapperheid èn gehoorzaamheid aan Allah (SWT) kan zijn. Ja je hoort het goed! Echte tawakkul betekent dat je gelooft èn maatregelen neemt. Als je graag kinderen wilt doe je toch ook niet alleen dua? Nee, je gaat trouwen. Als je wilt slagen voor je tentamen ga je toch ook niet alleen dua doen maar ook keihard leren? 

Voel je dat jij mijn hulp zou willen vragen, maar niet weet waar je moet beginnen? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op, of stuur me direct een berichtje. Dan kijken we samen waar je behoefte aan hebt en wat ik daarin eventueel zou kunnen betekenen. Moge Allah het makkelijker voor je maken.

Scroll naar boven